Telinevoimistelu

JoenVoLin telinevoimistelun kilparyhmät harjoittelevat ryhmästä riippuen 2-5 kertaa viikossa. Taitojen ja iän karttuessa harjoitusmäärät nousevat. Ryhmissä voimistelee 6-12 voimistelijaa. Valmentajia on ryhmän koosta riippuen 1-3. Kilparyhmien voimistelijat ja vanhemmat ovat sitoutuneita ryhmän harjoitteluun sekä kilpailuihin ja leireihin. Harjoituksista pois jäännistä on aina ilmoitettava omalle valmentajalle. (etukäteen tiedossa olevista poissaoloista vuorokausi ennen harjoituksia)

Telinevoimistelussa ryhmäjakoja tarkastellaan uudelleen joka syksyn jälkeen. Tarkastelun myötä ryhmien koot tasoittuvat ja jokainen voimistelija pääsee harjoittelemaan omalla tasollaan. Tämä edistää myös henkilökohtaista kehittymistä sekä harjoittelun nousujohteisuutta.

Varusteet harjoituksissa

Harjoituksissa asusteena on voimistelupuku (puvun päällä voi myös käyttää shortseja/trikoita). Mukana tulee olla myös remmit ja hanskat, ylemmissä luokissa kisaavilla myös räpsät. Hanskojen olisi hyvä yltää reilusti ranteen yli, etteivät remmit paina ranteita. Turvallisuussyistä hiukset on sidottava pois silmiltä ja korut ym. on jätettävä pois harjoituksen ajaksi. Lisäksi tarvitset myös juomapullon. Pidemmissä harjoituksissa hedelmä on hyvä välipala, herkut eivät kuulu voimistelusalille.

Kilpaileminen

Voimistelijoilla on mahdollisuus osallistua kilpailuihin siinä vaiheessa, kun tarvittavat taidot on saavutettu. Kilpailujen määrä riippuu tasosta; pidemmälle ehtineet kilpailijat käyvät useammissa kisoissa. Aivan aloittelijoille on keväällä/syksyllä stara-kisat, joissa pääsee harjoittelemaan kilpailuissa toimimista.

Naisten telinevoimistelussa kilpaillaan neljällä telineellä: hyppy, eritasonojapuut, puomi ja permanto. Suomen Voimisteluliiton kilpailujärjestelmä koostuu merkkisuorituksista kotisalilla, staratapahtumasta sekä kilpa- ja maajoukkuelinjan kilpailuluokista. Kilpalinjan helpoin luokka on B-luokka ja vaikein G-luokka. Maajoukkuelinjalla aloitetaan luokasta 1 korkeimman luokan ollessa 5. luokka. Kaikki voimistelijat aloittavat kilpalinjan B-luokasta. Lisää tietoa löytyy voimisteluliiton sivuilta: https://www.voimistelu.fi/fi/Voimistelu/Naisten-telinevoimistelu/Kilpailu

Kilpailujen osallistumismaksut ja muut kisakulut (matkat, majoitus, mahdolliset ruokailut) vaihtelevat ja ne laskutetaan erikseen voimistelijoilta/vanhemmilta kisojen jälkeen. Seuramme pyrkii järjestämään lähes poikkeuksetta jokaiseen kilpailuun yhteiskyydityksen. Kilpailuissa ryhmällä on mukana yksi huoltaja/vanhempi, joka huolehtii katsomon puolella tytöistä ja on valmentajan apuna myös matka-, ruokailu- ja muissa käytännön asioissa. Kisoissa kisa-alue on varattu voimistelijoille, tuomareille ja valmentajille, heille tulee antaa täysi työrauha!

Valmentajien matkat ja tuomarikorvaukset

Valmentajien ja tuomareiden matkakulut, päivärahat ja kisoista aiheutuneet mahdolliset tuomarikorvaussakot jaetaan kaikkien kisoihin osallistuvien voimistelijoiden kesken ja laskutetaan voimistelijoilta/vanhemmilta kisojen jälkeen.

Lisenssi

Kaikilla kilpailuihin osallistuvilla voimistelijoilla on oltava kilpailulisenssi. Sen jokainen voimistelija hankkii itse Suomen Voimisteluliiton nettisivuilta https://www.voimistelu.fi/fi/Tapahtumat-ja-kilpailut/Kilpailulisenssit-ja-vakuutukset

Lisenssi on voimassa 1.9—31.8., tämän takia kuitti maksetusta lisenssistä tulee säilyttää. Kilpailuihin ei pysty ilmoittamaan voimistelijaa, jos lisenssiä ei ole hankittu riittävän ajoissa ennen kilpailua. Valmentaja antaa lisenssinmaksuohjeet. Huom! Seura ei ota kilpailijoille vakuutusta, joten lisenssi on ostettava vakuutuksellisena tai voimistelijalle on hankittava henkilökohtainen vakuutus, joka kattaa lajin kilpailu- ja harjoittelutoiminnan. Jos voimistelija osallistuu vain asemakisoihin ja/tai Voimistelupäiviin, tarvittavasta lisenssistä informoidaan erikseen.

Varusteet kilpailuissa

Kilparyhmäläisillä on yhtenäiset kilpailupuvut, joiden hinta on noin 80-110 € riippuen tilattavasta koosta. Voimistelijalla tulee olla kilpailuissa päällään kilpailupuku ja verryttelyasu. Ensimmäisissä kilpailuissa voi hyvin vielä käyttää omaa voimistelupukua, mutta kaikkien tulee hankkia itselleen seuran edustusasut (seuran lämmittelytakki, yhtenäiset housut ja mustat sukat) sekä kilpailupuku seuraaviin kilpailuihin, jotta olemme kilpailuissa yhtenäinen joukko. Valmentajat antavat lisätietoa hankittavasta kilpailupuvusta sekä seuran edustusasusta. Valmentaja laittaa ennen kilpailuja tyttöjen hiukset kiinni (kotikisoihin voi kammata toki jo kotona). Voimistelijalla tulee olla mukana useita pinnejä ja ponnareita, hiuslakkaa, kampa, hiusdonitsi ja mahdollisesti geeliä. Myös kimallelakan voi ottaa kilpailuihin mukaan. Lisäksi kilpailuihin tarvitset juomapullon, pientä evästä (ei herkkuja, vaan esimerkiksi hedelmiä ja voileipiä) sekä iloisen kilpailumielen

Sairaustapaukset kilpailuissa ja leireillä:

Seurassamme noudatetaan käytäntöä, että jos jo ilmoitettuihin kisoihin/leirille lähteminen perutaan terveydellisistä syistä 2 viikkoa aiemmin ennen kisa/leiripäivää, voidaan laskulta hyvittää kisojen osallistumismaksu, sekä ruokailu. Sairaustapauksissa pitää olla kilpailun/leirin ajan voimassa oleva lääkärintodistus tai muu luotettava selvitys sairastumisesta, jolloin JoenVoLi korvaa puolet sairastuneen voimistelijan matka- ja majoituskuluista. Joukkuelajeissa osallistumismaksu ja valmentajakulut jaetaan kisoihin/leirille osallistuneiden kesken, yksilölajeissa toimitaan Voimisteluliiton peruutusehtojen mukaan. Peruutustapauksissa pyritään minimoimaan kustannukset (esim. majoituksen/junalipun peruminen).

Tutustu vanhempien sekä voimistelijoiden pelisääntöihin

Tule sinäkin mukaan telinevoimisteluperheeseemme!

Yhteystietoja:

Telinevoimistelun lajivastaava:

Emmi Väänänen p. 045-2754765

emppa.karoliina@gmail.com

Kilparyhmävastaavat johtokunta:
Mervi Kolehmainen (Kilpa 1)
Sanna Louhelainen (Kilpa 2)
Asta Asikainen (Kilpa 3, Esikot)