Henki kulkee - Pohjois-Karjalan kätketyt kummitukset

Maakuntapäivän tapahtuma

Lauantaina 26.8.2023

Ikärajattomassa tapahtumassa jäljitetään kotoisia kummituksia ja heidän liikuttavia tarinoita leikkimielellä, huumori silmäkulmassa. Joensuun, Liperin ja Outokummun kummituksiin liittyviä kohteita voi kiertää polkupyörällä, potkulaudalla tai kävellen. Voit valita kartalle merkityistä kohteista haluamasi ja suunnitella oman reittisi.

Kartan löydät 21.8. lähtien netistä (linkki, etsi punaiset ympyrät joissa kummituksen kuva) tai voit noutaa paperikartan maakuntapäivänä klo 10-14 Joensuun Taitokorttelin aitalta. Näissä kohteissa voit kuunnella tai lukea paikan kummituksista suomeksi, englanniksi, venäjäksi tai ukrainaksi. Joissain kohteissa saatat nähdä myös paikan kummituksen! Vältäthän kirkkojen ja hautausmaiden alueelle menemistä kirkollisten tilaisuuksien aikana sekä yksityisiksi merkityille piha-alueille menemistä.

Matkan varrella voit käydä tutustumassa myös karttan merkittyihin leikkipaikkoihin ja ulkoliikuntapaikkoihin!

Kummitusjahtiin osallistujat voivat käydä nauttimassa tarjoiluista ja ohjelmasta Joensuussa, Liperissä ja Outokummussa, katso tiedot alta! Kummitusjahtiin osallistujat voivat osallistua arpajaisiin joko kahvituspisteissä tai nettilomakkeella (avataan lauantaina 26.8.). Palkintona JoenVoLin jumppakortteja ja Pohjois-Karjalan historiallisen yhdistyksen kirjoja.


Kahvitarjoilu & toimintaa aikuisille ja lapsille:

Joensuu, Taitokorttelin aitat (Koskikatu 1), kello 10-14

  • tarjolla kahvia, teetä, mehua ja keksejä
  • aikuisille jumppatuokioita tasa- ja puolikkain tunnein
  • lapsille kummitussatutuokioita tasa- ja puolikkain tunnein, kasvomaalausta ja kynsien lakkausta hirmuisilla väreillä!
  • arpajaiset
  • JoenVoLin ja Pohjois-Karjalan historiallisen yhdistyksen esittely

Liperi, Liperin kirkon parkkipaikka, kello 11-13

Outokumpu, Vanhan kaivoksen alue, kello 10-12

  • tarjolla kahvia, teetä, mehua ja keksejä jauhimolla
  • Ovelan (Outokummun Voimistelu ja Liikunta) jumppia Jauhimolla: 10-10.30 lasten tanssi, 10.30-11 lihaskuntojumppa (näköalatasanteella jos hyvä sää), 11-11.30 Lihaspump, 11.30-12 tanssillinen jumppa
  • arpajaiset

Tapahtuma on täysin maksuton! Nyt pilke silmässä kummitusjahtiin!

Käy myös tutustumassa Pohjois-Karjalan Hyvinvointifestareihin Areenalla klo 10-15 ja Pielisjoen linnaan klo 12-15!

Tapahtuman järjestämisessä mukana: Pohjois-Karjalan historiallinen yhdistys, JoenVoLi ry, Ovela ry, Outokummun taitoluistelijat ry, LiVLi ry ja Suomen Arki ry (Joensuu).

Kummituksia on monenlaisia ja niillä on monia erilaisia nimiä. Kummitus on usein läpikuultava hahmo, jolta saattavat puuttua pää, jalat tai kädet. Tällaisia kummituksia ovat aaveet ja haamut. Ne saattavat näyttäytyä, mutta ne eivät yleensä tee mitään. Ne kummitukset, jotka räyhäävät, meluavat ja aiheuttavat harmia, ovat piruja ja räyhähenkiä. Ne saattavat siirtää tavaroita, avata lukittuja ovia ja ikkunoita. On myös tonttuja ja "outoja".

Kummitustarinat ovat ”totta”. Niitä ei ole syytä epäillä, eikä tarinalle tee oikeutta se, että kummitukselle etsittäisiin tieteellinen selitys Kaikki tietävät kummitustarinat tarinoiksi. Toki niille voi jäljittää perusteita, etsiä juuria, ja saattaapa löytyä jokin tapahtuma, selvittämättä jäänyt veriteko, murha, tappo tai onnettomuus, jota kummitustarinalla muistellaan. Yleensä kummitustarinat ovat ajattomia ja paikkaan sitomattomia. Kummitustaloja on kaikkialla maailmassa. Lähes kaikki ränsistyneet ja hylätyt autiotalot ovat kummitustaloja niin Englannissa, Kolumbiassa kuin Suomessa. Niitä asuvat yleensä vanhojen leskirouvien tai nuorena kuolleiden neitojen haamut. Monella kummituksella on useita silminnäkijöitä. Vanha rakennus suorastaan vaatii oman kummituksensa ollakseen arvokas. Kummitukset viihtyvät etenkin linnoissa, mutta myös pimeät pajat ja riihet, vanhat kirkot, koulut, tehdashallit ja varastot voivat olla paikkoja, joissa kummittelee. Tarinat kerrotaan kaikkialla lähes samalla tavalla ja yhtä vakuuttavasti.

Kummitusjahti on ikiaikainen huvi sekin. Leikkimielellä ja tosissaan on kummituksia yritetty todentaa ja vangita. Äänityslaitteiden kehittyessä kokeiltiin kummitusten ääntä tallentaa ensin fonografeille ja sitten savikiekoille. Sitten tulivat kamerat, ja yrittipä BBC näyttää suorana ”Kaunista Katarinaa” TV-lähetyksessään 1950. BBC asensi televisiokameran, infrapunalampun ja erilaisia äänilaitteita Hampton Courtin vahtikamariin, jossa hän oli usein näyttäytynyt. Katariinaa ei saatu televisioon.  Yhtä huono tulos saatiin Valtimon Sivakasta. Kyläläiset olivat jättäneet magnetofonin koulun lattialle tarkoituksena äänittää kummitusten riekkumista. Mitään ei nauhalle tallentunut.